MAVI BULTEN

ARAMA ÇIKARTMA - I

Eğer sportif bir dalıcı iseniz arama-çıkartma sizin için kaçınılmazdır. Bu arkadaşınızın tekneden suya düşürdüğü güneş gözlüğü sebebiyle veya akıntıda ayağınızdan çıkan palet yüzünden olabilir. Hatta bu yolla kendinize bazı yedek parçalar bile bulabilirsiniz.

Bazen herhangi bir şeyi ararken başka başka nesneler de bulabilirsiniz. Nitekim arama-çıkartma eğitimi görmüş bir dalıcı için su içine düşen bir cisim kaybolmuş değildir, sadece ıslanmıştır.

Eğer beş ayrı dalıcıya niye arama/çıkarmayı sevdiklerini sorarsanız beş ayrı cevap alırsınız. Çünkü herkes aramayı sevdiği şeyi söyleyecektir. Eğer bu açıdan bakılacak olursa arama/çıkartmayı öğrenmeniz için çok sebep vardır demektir. Ama olayı basitleştirmek gayesi ile arama/çıkartmayı öğrenmeniz için 3 genel sebep vardır diyebiliriz.

Bunlardan birincisi ihtiyacınız olduğunda arama/çıkartma tekniklerini kullanabilmek içindir. Nitekim su çevresinde vakit geçiren bir insan olarak er veya geç bir şeyini kaybetmiş biriyle mutlaka karşılaşacaksınızdır. İkinci sebep, birçok dalgıcın ifade ettiği gibi arama/çıkartma zevkli bir uğraştır. Üçüncüsü ise sualtı hobinizin size tıpkı profesyonel dalıcıların yaptığı gibi bazı avantajlar getirmesini isteyebilirsiniz. Ancak bu üçüncü sebep bazı ayırımların kesin ortaya konmasını gerektirir. Bu da sportif arama/çıkartma ile profesyonel arama çıkartmadır.

Sportif arama/çıkartmada dalgıçlar küçük cisimlerden orta boy cisimlere kadar (25-l001b/ 11-45kg.) basit cisimlerin arama ve çıkartılması için gerekli teçhizatın kullanılma tekniklerini sportif dalış derinliklerin içinde öğrenirler.

ARAMA-ÇIKARTMANIN TEHLİKELERİ

Arama/çıkartma bazen alışılagelmiş dalış ortamlarının dışında ortamlarda yapılması lazım geldiğinde bazı alışmadığımız tehlikeler de ortaya çıkabilir. Bunlar dikkat etmekle çok kolay önlenebilecek tehlikelerdir.

Sivri cisimler ve tortu: Dipteki tortu ve silt bazen sivri, keskin, paslı veya keskin cisimleri saklar ve arama esnasında bunlarla temas yaralanmalara yol açabilir. Bilhassa düşük görüş mesafelerinde bunlara çarpabilirsiniz. Bu bakımdan düşük görüş mesafeli dalışlarda koruyucu elbise ve kalın eldivenler giymede fayda vardır.

Bir şeye dolanma: Bazı arama/çıkartma tekniklerinde ipler kullanma zorundasınız. Dolayısıyla bunların bir yerlere dolanma ihtimali her zaman vardır: Bu tip ekipmanlar her zaman çok dikkatli kullanmalı ve daima biraz fazlalığı elinizdeki makarada tutmalısınız. Dip yapısının girintili çıkıntılı olduğu yerlerde veya iskele bacaklarının olduğu yerlerde misina veya balık ağı gibi dipte takılı kalmış cisimlere dolanmamak için dikkatli olmalısınız. Nitekim keskin bir sualtı bıçağının takımlarınızın arasında olmasında fayda vardır.

Düşük görüş mesafesi: Sualtı görüş mesafesinin az olması strese, kaybolmaya veya arkadaştan ayrılmaya sebep olabilir. Eğer düşük görüş mesafesinde dalmaktan rahat değilseniz dalmamalısınız. Unutmayın dalışı zevk için yapıyordunuz. Ayrıca düşük görüş mesafesinin olduğu durumlarda paletlerinizle dibi daha fazla bulandırmamaya navigasyona ve arkadaşla beraberliğinize özen göstermelisiniz. Bazen arkadaşınızla beraberliğinizi sağlamak için kısa bir ipin kullanılmasında fayda vardır.

Akıntılar: Herhangi bir dalışta olduğu gibi akıntının olduğu durumda tekneden uzaklaşma veya arama alanını kaybetme korktuğumuz durumlardır. Dalışı planlarken yöresel dalıcılardan akıntı ile ilgili bilgileri alıp (eğer o bölgeyi bilmiyorsanız), planınızı ona göre yapmakta fayda vardır. Akıntıya karşı yüzecek şekilde dalışı planlamalı (eğer akıntı mevcutsa) ve tahmin edilenden fazla ise dalışı iptal etmelisiniz. Nehir ve ırmak gibi akıntılı ortamlarda arama yapılacaksa bu gibi dalışlarda kullanılması gereken teknikleri kullanmalısınız.

Çıkarılan cisimlerin tekrar batması: Batık bir cismi bir kaldırma torbasıyla su üstüne çıkarırken iplerdeki düğümlerin çözülmesi veya kayması cismin tekrar batması tehlikesini yaratabilir. Arama-çıkartma dalışı esnasında cismi kaldırma torbasına uygun bağlama tekniklerini ve kaldırma esnasında cismin çözülüp, tekrar batma ihtimaline karşı altında durmamayı öğreneceksiniz.

Çevredeki tekneler: Arama/çıkartma genellikle teknelerin hareket yolları üzerindedir. Aramayı yaparken çevreyi dikkatle işaretlenmeli ve dalış bayrakları kullanmalısınız. Eğer mümkünse yüzeyde tutacağınız bir platformda bir kişinin durması ve teknelere göz kulak olmasında fayda vardır.

Gelecek sayımızda Arama-Çıkartma konulu yazımıza devam edeceğiz. Sağlıklı ve mutlu dalışlar, esen kalın.

CMAS 3 * EĞİTMEN ÖMER BURÇ


send mail

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SUALTI TOPLULUĞU
U.Ü. KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİNASI
KAT:2
GÖRÜKLE/BURSA
Tel: (0224) 442 80 05
Faks: (0224) 442 82 10

Designed by Yusuf KAYAOGLU