MAVI BULTEN

KÖPERKBALIKLARI HAKKINDAKİ GERÇEKLER

* Pek çok hayvanda olduğu gibi köpekbalıkları da diğer hayvanları uyarmak için özel davranışlar sergilerler. Sırtlarını kabartırlar ve yüzgeçlerini indirirler.
* Her yıl ABD'de arı sokmasından ölenlerin sayısı, köpekbalığı saldırısından ölenlerden fazladır. Güney Afrika'da su aygırının saldırısından ölenlerin köpekbalığının saldırısından ölenlerden fazladır.
* Yüz milyon yıl önce okyanuslardaki tüm türlerin yüzde 60'ı köpekbalıklarından oluşuyordu. Günümüzde denizlerdeki türlerin sadece yüzde 3'ü köpekbalığıdır.
* Gri köpekbalığı 25 yılda 20.000 diş çıkartabilir. Bu yüzden köpekbalığı dişleri, dünyanın en çok toplanan hayvan kalıntıları arasındır.
* Bazı köpekbalığı türleri ısırırken 6.45 santimetrekarelik bir alana 19.501 kilogram basınç uygularlar. Yetişkin bir insan 6.45 santimetrekareye ancak 68.04 kilogram basınç uygulayabiliyormuş. Köpekbalıkları çok yavaş ürerler. Popülasyonları aşırı avlanma sonucu azaldığında kendilerini çok yavaş toparlayabilirler.
* Köpekbalıklarının omurlarında, ağaçlarda olduğu gibi büyüme halkaları vardır, ancak bilimadamları köpekbalıklarında bir halkanın ne kadar sürede geliştiğinden emin değil.
* Bilinen 350 köpekbalığı türünün çok küçük bir bölümü insanlar açısından tehlikelidir.
* Her yl Güney Afrika sahillerini koruyan köpekbalığı ağlarında 1500 ile 2000 kadar köpekbalığı ölü olarak bulunur.
* Bilinen köpekbalıklarının en az sekizi endotermiktir, yani sıcak kanlıdırlar ve tıpkı insanlar gibi vücut ısılarını kontrol edebilir.
* Güney Afrika'nın kıyılarında 100'ü üzerinde köpekbalığı türü yaşar, bunların arasında tehlikeli kaplan, boğa ve büyük beyaz köpekbalıkları da bulunur.
* Köpekbalığı araştırmacılarından biri, zeka belirtisi olarak kabul edilen 74 farklı davranışı köpekbalıklarında gözlemlemiştir.

Sualtı Dünyası Eylül 98, s50


send mail

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SUALTI TOPLULUĞU
U.Ü. KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİNASI
KAT:2
GÖRÜKLE/BURSA
Tel: (0224) 442 80 05
Faks: (0224) 442 82 10

Designed by Yusuf KAYAOGLU