MAVI BULTEN

HABERLER

BALIKLAR GİBİ SOLUYACAĞIZ.....

İnsan, sahip olduğu özelliklerle yetinmeyip hayvanların “doğasına” el attıkça sonunda bu da olacaktı. Nitekim “Su altında balıklar gibi nefes alabilecek miyiz?” sorusu da artık tarihe karışıyor. Japonya’daki Waseda Üniversitesi araştırmacılarından bir ekip, suda çözünen oksijeni insanın soluyabilmesini saglayan bir aygıt üzerinde çalışıyor. Aygıt, oksijenin silikondan yapılmış yarı geçirgen zarlarla (gazı geçiren ama su moleküllerinin geçmesine izin vermeyen) solumasına yarıyor. Tüp biçimindeki bu yapay solungaçlar da bir tür özel regülatör yardımıyla dalgıcın nefes alıp vermesini sağlıyor. Böylelikle sualtına tüpsüz dalınabiliyor.

Dalgıçlık konusundan uzmanlaşmış Fransız şirketi Comex’in bilimsel araştırmalar sorumlusu Bernard Gardette, “Bu süreç yeni değil, teorik olarak yürüyor ama dalgıçlığın bütün sorunlarını çözmüyor” dese de, Japon ekip üç senelik bir çalışmanın ardından prototip bir aygıt hazırladı bile. Ancak bu aygıt, yedi metrelik derinliğe kadar işlevinin sürdürebiliyor. Gardette, “Yedi metreden daha derine inildiğinde, azot ya da helyumla oksijenin yoğunluğunu azaltmak gerekiyor; yoksa dalgıç zehirlenebilir, 1.7 barlık basınç karşısında vurgun yiyebilir” diyor.


T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BODRUM DEVLET HASTANESİ

/h3> Haziran 1998 tarihinden itibaren Bodrum Devlet Hastanesi'nde Deniz ve Sualtı Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Ünitesi Polikliniği hizmete girmiştir. Kliniğin görevi, her türlü sualtı hastalıklarının tedavileri ve hiperbarik oksijen tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların (her türlü iyileşmeyen yaralar, diyabetik ayak, periferik damar hastalıkları, kronik kemik iltihapları, karbonmonoksit - şofben zehirlenmesi, yanık, ani işitme ve görme kayıpları, gazlı kangren... vb.) tedavilerini üstlenmektir. Bu amaçla Türkiye'de ilk defa bir Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan kliniğin hizmetlerini sürdürebilmesi için her türlü maddi ve manevi yardımlarınıza ihtiyaç var.

Adres :
Dr. Abdil Göçebe - Başhekim - Dr. Doğu Çankaya
Deniz ve Sualtı Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Uzmanı
Tel: (0252) 313 14 20-26 Fax: (0252) 313 08 81
Ziraat Bankası Bodrum Şubesi Hesap No: 20215


SUALTI BİLİM ve TEKNOLOJİ TOPLANTISI

“Sualtı Bilim ve Teknolojisi Toplantısı” SBT’98 12-13 Aralık 1998 tarihleri arasında yapılacaktır. Program ülkemizde gerçekleştirilen özgün çalışmalardan oluşan bildirilerin sunulması ve sualtı bilim ve teknolojisi ile ilgili panellerden oluşacaktır. Toplantının dili Türkçe olup, kitap halinde getirilen bildiriler toplantı öncesinde dağıtılacaktır.

İlki, 1996 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları (BÜSAS) ile BÜ Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü tarafından düzenlenen Sualtı Bilim ve Teknolojisi Toplantısı’nın ikincisi SBT’98 adıyla 12-13 Aralık 1998 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Bu yıl ki toplantı İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Sporları Öğrenci Kolu (ÇAPASAS) ile Sualtı ve Hiperbarik Tıp Derneği (SHTD) tarafından düzenlenecektir. Sualtı hekimliğinden arkeolojisine, sualtı jeolojisinden eğitimine kadar birçok daldan değerli bilimadamlarımızın katkısıyla farklı alanlarda çalışan konular bir arada ele alınarak ülkemizin çözüm bekleyen sorunlarına ışık tutabilecektir.

Oldukça başaralı geçen SBT’96’nın sonuç bildirgesinde bu toplantını periyodik bir hale dönüştürülmesi ve her yıl ayrı bir üniversite öğrenci kulübü tarafından organize edilmesi hedefleniyor. Bu amacı gerçekleştiriyor olmak bizim için heyecan vericidir. 1998 yılının Dünya Okyanuslar Yılı olması da şüphesiz toplantımıza ayrı bir anlam katmaktadır.

Yalnızca bilimsel açıdan yararlı olması değil, aynı zamanda sualtı ile ilgili farklı alanlarda çalışan bilimadamları ve sualtıcılarımız arasında birlik ve dayanışmayı da arttıracağına inandığımız SBT’98 de buluşmak dileğiyle

SBT’98 Düzenleme Kurulu Adına,
Doç.Dr. Şamil AKTAŞ


send mail

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SUALTI TOPLULUĞU
U.Ü. KÜLTÜR ve SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİNASI
KAT:2
GÖRÜKLE/BURSA
Tel: (0224) 442 80 05
Faks: (0224) 442 82 10

Designed by Yusuf KAYAOGLU